Vanaf 1 januari 2020 wordt verplichte zorg in de ggz geregeld via de Wet verplichte ggz. Tot die tijd geldt de wet Bopz.


U kunt door gebruik te maken van de link rechtsonder, kiezen tussen informatie over uw rechten onder de Bopz-of onder de Wvggz.


Heeft u voor 1 januari 2020 een Rechterlijke Machtiging (RM) of een IBS opgelegd gekregen of was u vrijwillig opgenomen in een ggz-instelling en heeft u vragen over uw rechten of een klacht? Kies voor de optie Bopz.

Bent u na 1 januari 2020 vrijwillig opgenomen in een ggz-instelling, heeft u te maken met verplichte zorg of wordt er voor u een Zorgmachtiging of Crisismaatregel aangevraagd? Kies dan voor de optie Wvggz.  

De informatie op de Wvggz pagina's wordt in de loop van 2020 verder aangevuld. Staat de informatie die u zoekt er (nog) niet bij, neem dan contact op met uw patiƫntenvertrouwenspersoon (pvp). Wie dat is, kunt u hier vinden.

Uw keuze wordt bewaard, zodat we u de passende informatie kunnen bieden.
U kunt uw keuze altijd aanpassen, klik daarvoor op de link rechtsonder.  

Medicijnen tijdens gedwongen opname

Ik wil minder medicijnen. Kan dat?

Niet zomaar.

Als u minder medicijnen wilt gebruiken, dan kunt u dit met uw behandelaar bespreken. Uw behandelaar moet u uitleggen waarom hij het wel of geen goed idee vindt dat u een lagere dosering gebruikt. U kunt eventueel een second opinion aanvragen als uw arts niet aan uw verzoek voldoet.


Kan ik andere medicijnen krijgen?

Niet zomaar

U kunt altijd met uw behandelaar overleggen als u andere medicijnen wilt. Het is handig om van te voren een lijstje te maken waarop staat waarom u dit wilt. De arts is niet verplicht om aan uw verzoek te voldoen. De arts mag namelijk alleen medicatie voorschrijven die hij geschikt voor u vindt. Wel moet hij u uitleggen waarom hij wel of geen andere medicijnen aan u wil voorschrijven. U kunt eventueel een second opinion aanvragen als uw arts niet aan uw verzoek voldoet.
 

Mag ik medicijnen weigeren?

Ja.

U mag (onderdelen van) uw behandeling weigeren, dus ook bepaalde medicatie. In principe mag een behandelaar u alleen met uw toestemming medicatie geven. Soms kan een behandelaar besluiten om medicatie onder dwang te geven. Bijvoorbeeld bij een noodsituatie.

I
k wil medicijnen in eigen beheer. Kan dat?

Niet zomaar.

Dit zal sterk afhangen van uw persoonlijke situatie en de mening van uw behandelaar. Wanneer u bijvoorbeeld toewerkt naar ontslag naar huis of naar een meer zelfstandige afdeling of woonvorm, dan kan medicatie in eigen beheer bijdragen aan het verwerven van meer zelfstandigheid. U kunt dit met uw behandelaar bespreken.
 

PRINT DEZE INFORMATIE