Vanaf 1 januari 2020 wordt verplichte zorg in de ggz geregeld via de Wet verplichte ggz. Tot die tijd geldt de wet Bopz.


U kunt door gebruik te maken van de link rechtsonder, kiezen tussen informatie over uw rechten onder de Bopz-of onder de Wvggz.


Heeft u voor 1 januari 2020 een Rechterlijke Machtiging (RM) of een IBS opgelegd gekregen of was u vrijwillig opgenomen in een ggz-instelling en heeft u vragen over uw rechten of een klacht? Kies voor de optie Bopz.

Bent u na 1 januari 2020 vrijwillig opgenomen in een ggz-instelling, heeft u te maken met verplichte zorg of wordt er voor u een Zorgmachtiging of Crisismaatregel aangevraagd? Kies dan voor de optie Wvggz.  

De informatie op de Wvggz pagina's wordt in de loop van 2020 verder aangevuld. Staat de informatie die u zoekt er (nog) niet bij, neem dan contact op met uw patiƫntenvertrouwenspersoon (pvp). Wie dat is, kunt u hier vinden.

Uw keuze wordt bewaard, zodat we u de passende informatie kunnen bieden.
U kunt uw keuze altijd aanpassen, klik daarvoor op de link rechtsonder.  

Medicijnen

U bent vrijwillig opgenomen en heeft een vraag over uw medicijnen? Hieronder staat wellicht het antwoord.

Staat uw antwoord er niet bij, neem dan contact op met de pvp die in uw instelling werkt .
 
 

Ik wil minder medicijnen

Als u minder medicijnen wilt gebruiken, dan kunt u dit met uw behandelaar bespreken. Uw behandelaar moet u uitleggen waarom hij het wel of geen goed idee  vindt dat u een lagere dosering gebruikt. U kunt eventueel een second opinion aanvragen  als uw arts niet aan uw verzoek voldoet.
 

Kan ik andere medicijnen krijgen?

Niet zomaar.
U kunt altijd met uw behandelaar overleggen  als u andere medicijnen wilt.  Het is handig om van te voren een lijstje te maken waarop staat waarom u dit  wilt. De arts is niet verplicht om aan uw verzoek te voldoen. De arts mag namelijk alleen medicatie voorschrijven die hij geschikt voor u vindt. Wel  moet hij u uitleggen waarom hij wel of geen andere medicijnen aan u wil voorschrijven. U kunt eventueel een second opinion aanvragen  als uw arts niet aan uw verzoek voldoet.
 

Mag ik medicijnen weigeren?

Ja.
 
U heeft het recht (onderdelen van) een behandeling te weigeren, dus ook bepaalde medicatie.  In principe mag een behandelaar u alleen met uw toestemming  medicatie geven.
Soms kan een behandelaar besluiten om  medicatie onder dwang te geven. Bijvoorbeeld bij een noodsituatie. Hiervoor gelden strikte voorwaarden. 


 
Ik wil medicijnen in eigen beheer. Kan dat?

Niet zomaar.
Dit zal sterk afhangen van uw persoonlijke situatie en de mening van uw behandelaar. Wanneer u bijvoorbeeld toewerkt naar ontslag naar huis of naar een meer zelfstandige afdeling of woonvorm, dan kan medicatie in eigen beheer bijdragen aan het verwerven van meer zelfstandigheid. U kunt dit met uw behandelaar bespreken.
 
  PRINT DEZE INFORMATIE