Belangrijk bericht i.v.m. het Corona-virus
 

Vanwege de officiële richtlijnen rondom het Corona-virus kan het zijn dat de pvp minder aanwezig is in de ggz-instellingen.
U kunt uw pvp het best telefonisch of per e-mail bereiken. Wij proberen onze dienstverlening zo goed mogelijk in stand te houden.


Meer nieuws leest u op de pagina actueel.


Vanaf 1 januari 2020 wordt verplichte zorg in de ggz geregeld via de Wet verplichte ggz, deze vervangt de Wet Bopz. 

 

Let op! Heeft u voor 1 januari 2020 een Rechterlijke Machtiging (RM) of een IBS opgelegd gekregen of was u vrijwillig opgenomen in een ggz-instelling en heeft u vragen over uw rechten of een klacht?  Gebruik dan de optie Bopz rechtsonder om meer te lezen over uw rechten onder de Bopz.  

Bent u na 1 januari 2020 vrijwillig opgenomen in een ggz-instelling, heeft u te maken met verplichte zorg of wordt er voor u een Zorgmachtiging of Crisismaatregel aangevraagd? Blijf dan op de huidige pagina voor informatie over uw rechten onder de Wvggz.  

De informatie op de Wvggz pagina's wordt in de loop van 2020 verder aangevuld. Staat de informatie die u zoekt er (nog) niet bij, neem dan contact op met uw patiëntenvertrouwenspersoon (pvp). Wie dat is, kunt u hier vinden. 

Uw keuze wordt bewaard, zodat we u passende informatie kunnen bieden.
U kunt uw keuze altijd aanpassen, klik daarvoor op de link rechtsonder.  

Wat is een zorgmachtiging

Wat is een zorgmachtiging?

Een zorgmachtiging is een beslissing van de rechter waarin staat welke verplichte zorg aan u gegeven mag worden. U mag dan bijvoorbeeld gedwongen behandeld worden of onder dwang opgenomen worden. Bij acuut gevaar wordt een crisismaatregel aangevraagd. Als er minder haast is, wordt er een zorgmachtiging aangevraagd.

 

Verplichte zorg

In de zorgmachtiging staat welke verplichte zorg aan u gegeven mag worden. Verplichte zorg mag alleen als het niet anders kan. U kunt bijvoorbeeld gedwongen worden opgenomen in een ggz-instelling of u krijgt verplicht medicatie. In noodsituaties kunt u soms ook verplichte zorg krijgen die niet in uw zorgmachtiging staat.


Hoe lang duurt de zorgmachtiging?

Een eerste zorgmachtiging duurt maximaal een half jaar, maar kan ook voor kortere tijd worden afgegeven. Is de periode van deze zorgmachtiging voorbij, dan kan de rechter de zorgmachtiging steeds met maximaal een jaar verlengen. Heeft u vijf jaar of langer verplichte zorg gekregen, dan mag de rechter de zorgmachtiging steeds met maximaal twee jaar verlengen.  Meer informatie over hoe u een zorgmachtiging opgelegd kunt krijgen, leest u hier.
 

 
PRINT DEZE INFORMATIE