Medicijnen

U bent vrijwillig opgenomen en heeft een vraag over uw medicijnen? Hieronder staat wellicht het antwoord.

Staat uw antwoord er niet bij, neem dan contact op met de pvp die in uw instelling werkt .
 
 

Ik wil minder medicijnen

Als u minder medicijnen wilt gebruiken, dan kunt u dit met uw behandelaar bespreken. Uw behandelaar moet u uitleggen waarom hij het wel of geen goed idee  vindt dat u een lagere dosering gebruikt. U kunt eventueel een second opinion aanvragen  als uw arts niet aan uw verzoek voldoet.
 

Kan ik andere medicijnen krijgen?

Niet zomaar.
U kunt altijd met uw behandelaar overleggen  als u andere medicijnen wilt.  Het is handig om van te voren een lijstje te maken waarop staat waarom u dit  wilt. De arts is niet verplicht om aan uw verzoek te voldoen. De arts mag namelijk alleen medicatie voorschrijven die hij geschikt voor u vindt. Wel  moet hij u uitleggen waarom hij wel of geen andere medicijnen aan u wil voorschrijven. U kunt eventueel een second opinion aanvragen  als uw arts niet aan uw verzoek voldoet.
 

Mag ik medicijnen weigeren?

Ja.
 
U heeft het recht (onderdelen van) een behandeling te weigeren, dus ook bepaalde medicatie.  In principe mag een behandelaar u alleen met uw toestemming  medicatie geven.
Soms kan een behandelaar besluiten om  medicatie onder dwang te geven. Bijvoorbeeld bij een noodsituatie. Hiervoor gelden strikte voorwaarden. 


 
Ik wil medicijnen in eigen beheer. Kan dat?

Niet zomaar.
Dit zal sterk afhangen van uw persoonlijke situatie en de mening van uw behandelaar. Wanneer u bijvoorbeeld toewerkt naar ontslag naar huis of naar een meer zelfstandige afdeling of woonvorm, dan kan medicatie in eigen beheer bijdragen aan het verwerven van meer zelfstandigheid. U kunt dit met uw behandelaar bespreken.
 
  PRINT DEZE INFORMATIE