Medicijnen tijdens gedwongen opname

Ik wil minder medicijnen. Kan dat?

Niet zomaar.

Als u minder medicijnen wilt gebruiken, dan kunt u dit met uw behandelaar bespreken. Uw behandelaar moet u uitleggen waarom hij het wel of geen goed idee vindt dat u een lagere dosering gebruikt. U kunt eventueel een second opinion aanvragen als uw arts niet aan uw verzoek voldoet.


Kan ik andere medicijnen krijgen?

Niet zomaar

U kunt altijd met uw behandelaar overleggen als u andere medicijnen wilt. Het is handig om van te voren een lijstje te maken waarop staat waarom u dit wilt. De arts is niet verplicht om aan uw verzoek te voldoen. De arts mag namelijk alleen medicatie voorschrijven die hij geschikt voor u vindt. Wel moet hij u uitleggen waarom hij wel of geen andere medicijnen aan u wil voorschrijven. U kunt eventueel een second opinion aanvragen als uw arts niet aan uw verzoek voldoet.
 

Mag ik medicijnen weigeren?

Ja.

U mag (onderdelen van) uw behandeling weigeren, dus ook bepaalde medicatie. In principe mag een behandelaar u alleen met uw toestemming medicatie geven. Soms kan een behandelaar besluiten om medicatie onder dwang te geven. Bijvoorbeeld bij een noodsituatie.

I
k wil medicijnen in eigen beheer. Kan dat?

Niet zomaar.

Dit zal sterk afhangen van uw persoonlijke situatie en de mening van uw behandelaar. Wanneer u bijvoorbeeld toewerkt naar ontslag naar huis of naar een meer zelfstandige afdeling of woonvorm, dan kan medicatie in eigen beheer bijdragen aan het verwerven van meer zelfstandigheid. U kunt dit met uw behandelaar bespreken.
 

PRINT DEZE INFORMATIE